Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęś z owocami i sosem piernikowym"
Polecam.
Odsłon: 127
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 61
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 611
Polecam.
Odsłon: 127
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 61
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 611
Składniki
czas ok. 260 min; porcja – 610 kcal, cena 4,40 zł
Wyciśnij sok ze sparzonej pomarańczy. Połącz go w misce z czerwonym winem. Wrzuć suszone owoce, odstaw na około 6 godzin.
Cebule obierz, poszatkuj. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w plasterki. Gęś umyj pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem.
Osącz suszone owoce. 1/4 odłóż, resztę wymieszaj z cebulą i plasterkami jabłka. Dodaj otarte z gałązek listki majeranku. Nadzienie raz jeszcze wymieszaj. Napełnij gęś. Zszyj otwór, zwiąż nóżki. Szyję gęsi przypnij wykałaczkami do korpusu.
Tuszkę ułóż w brytfannie, podlej bulionem. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st ok. 4 godziny. Wrzuć odłożone owoce. Dopiekaj bez pokrywki ok. 30 min. Powstały sos wlej do rondelka, zagotuj z pokruszonymi piernikami. Zagęść mąką kukurydzianą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem i owocami.Źródło: Świat kobiety