Do góry

Desery Przepis na:

Gęś z owocami i sosem piernikowym

Gęś z owocami i sosem piernikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Gęś z owocami i sosem piernikowym"

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 250 ml czerwonego wina
  • 30 dag suszonych owoców
  • 2 cebule
  • jabłko
  • 1 gęś (4 kg)
  • 1/2 pęczka majeranku
  • 400 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag pierniczków
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 260 min; porcja – 610 kcal, cena 4,40 zł

  2. Wyciśnij sok ze sparzonej pomarańczy. Połącz go w misce z czerwonym winem. Wrzuć suszone owoce, odstaw na około 6 godzin.

  3. Cebule obierz, poszatkuj. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w plasterki. Gęś umyj pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem.

  4. Osącz suszone owoce. 1/4 odłóż, resztę wymieszaj z cebulą i plasterkami jabłka. Dodaj otarte z gałązek listki majeranku. Nadzienie raz jeszcze wymieszaj. Napełnij gęś. Zszyj otwór, zwiąż nóżki. Szyję gęsi przypnij wykałaczkami do korpusu.

  5. Tuszkę ułóż w brytfannie, podlej bulionem. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st ok. 4 godziny. Wrzuć odłożone owoce. Dopiekaj bez pokrywki ok. 30 min. Powstały sos wlej do rondelka, zagotuj z pokruszonymi piernikami. Zagęść mąką kukurydzianą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem i owocami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń