Do góry

Zupy Przepis na:

Gęsta zupa czosnkowa

Gęsta zupa czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 6870

Czosnkowy krem wzbogacony białą fasolką, marchewkowymi wstążkami i fetą.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko z wodą, podgrzewamy w garnku, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy, mieszając często, by nie przypalić mleka.

  2. Otręby mieszamy ze śmietaną i dodajemy do wrzącej zupy, stale mieszając.

  3. Żółtko mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i wlewamy powoli do zupy, stale mieszając.

  4. Analogicznie postępujemy z białkiem (dodajemy je, powoli mieszając). Całość doprawiamy majerankiem, koperkiem i pieprzem.

  5. Przygotowujemy marchewkowe wstążki: marchew obieramy, obieraczką do warzyw ścinamy z niej długie paski i kroimy na paseczki o szerokości ok. 2 mm, podsmażamy na patelni teflonowej lub zwykłej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

  6. Namoczoną wcześniej fasolkę gotujemy, odsączamy i dodajemy do zupy.

  7. Na miseczkę nakładamy marchewkowe wstążki i nalewamy krem z fasolką. Na wierzchu posypujemy danie pokruszoną fetą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viktoria 19 czerwca 2012 taki trochę misz-masz i jednak się nie skuszę:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń