Zupy Przepis na:
Gęsta zupa czosnkowa

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 289
Dodano: 18.08.2011
Odsłon: 7051
Składniki
- mleko, 1/2 szklanki
- woda, 1/2 szklanki
- czosnek, 6 dużych ząbków
- FASOLKa BIAŁa, 5 łyżek
- marchew, 1 nieduża
- FETA, 30 g
- Koperek, majeranek, pieprz, wg uznania
- jajo, sztuka
- otręby, 1 łyżka
- śmietana 12 %, 1 łyżka
- sok z cytryny
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mleko z wodą, podgrzewamy w garnku, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy, mieszając często, by nie przypalić mleka.
-
Otręby mieszamy ze śmietaną i dodajemy do wrzącej zupy, stale mieszając.
-
Żółtko mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i wlewamy powoli do zupy, stale mieszając.
-
Analogicznie postępujemy z białkiem (dodajemy je, powoli mieszając). Całość doprawiamy majerankiem, koperkiem i pieprzem.
-
Przygotowujemy marchewkowe wstążki: marchew obieramy, obieraczką do warzyw ścinamy z niej długie paski i kroimy na paseczki o szerokości ok. 2 mm, podsmażamy na patelni teflonowej lub zwykłej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
-
Namoczoną wcześniej fasolkę gotujemy, odsączamy i dodajemy do zupy.
-
Na miseczkę nakładamy marchewkowe wstążki i nalewamy krem z fasolką. Na wierzchu posypujemy danie pokruszoną fetą. Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

viktoria 19 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
taki trochę misz-masz i jednak się nie skuszę:(0 Kto głosował? | Odpowiedz