Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsty chłodnik z jogurtem

Gęsty chłodnik z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Gęsty chłodnik z jogurtem"

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • sól
  • szczypta mielonego cynamonu
  • skórka z cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • 400 ml śmietany 12 proc
  • 100 ml jogurtu naturalnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie opłucz na sitku i usuń z nich pestki. Kilka owoców odłóż na bok, by udekorować gotową zupę.

  2. W garnku zagotuj litr wody. Dodaj cukier, trochę soli, skórkę z cytryny i cynamon. Tak doprawioną wodę gotuj około 10 minut.

  3. Do garnka dodaj wcześniej wydrylowane wiśnie. Trzy łyżki mąki rozmieszaj w połowie szklanki wody i dodaj do gotującej się zupy (po 5 min).

  4. Po upływie kolejnych 10 minut dodaj śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu i zdejmij z kuchenki pozostawiając do wystygnięcia.

  5. Zupę podawaj mocno schłodzoną. Do dekoracji użyj odłożonych wiśni oraz wcześniej przygotowanego jogurtu naturalnego.

  6. Czas przygotowania: 40 minut 349 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń