Do góry

Napoje Przepis na:

Ginger bug - starter do piwa imbirowego

Ginger bug - starter do piwa imbirowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2318

Dodano:

Odsłon: 410

Ginger bug to tak naprawdę woda, cukier i starty imbir, który zaczyna aktywnie fermentować już po kilku dniach.

Składniki

  • 20 g świeżego, najlepiej organicznego imbiru, podzielonego na dwie równe porcje
  • 4 łyżki cukru (60 g)
  • 250 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do szklanki wody (wlanej do półlitrowego słoika) dodaj połowę imbiru startego na dużych oczkach tarki wraz ze skórką (lub bez niej, jeśli to imbir marketowy) oraz 2 łyżki cukru. Wymieszaj dokładnie, przykryj słoik szmatką i zabezpiecz gumką. Tu potrzebna jest swobodna cyrkulacja powietrza, dlatego nie można słoika zakręcić. Szmatka zabezpiecza zawartość przed dostępem owadów. Słoik powinien stać w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu, a nastaw trzeba mieszać przynajmniej kilka razy dziennie – im częściej, tym lepiej.

  2. Po 2-4 dniach mieszanka powinna zacząć musować. To odpowiedni moment na dokarmienie ginger bug (bugu?) pozostałą częścią startego imbiru i kolejnymi 2 łyżkami cukru. Ponownie wymieszaj dokładnie, a po kolejnych 2-4 dniach możesz przygotować piwo imbirowe.

  3. Albo znów dokarmić nastaw imbirem i cukrem, zakręcić lekko słoik i schować do lodówki na później – w tej postaci przetrwa na pewno 7-10 dni. Potem znów trzeba dokarmić ginger bug.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulasalog 20 lipca Rozumiem, że ginger bug może posiedzieć w lodówce do kolejnego wytwarzania napoju np. tydzień, ale mam pytanie, czy jeśli po tygodniu dalej nie robię napoju, to mogę go dokarmić i jeszcze schować do lodówki na jakiś czas? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń