Do góry

Napoje Przepis na:

Glühwein - niemieckie grzane wino

Glühwein - niemieckie grzane wino

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1002

Dodano:

Odsłon: 3519

To prawdziwe wino "z prądem", które doskonale rozgrzeje Was w mroźny dzień :)

Składniki

  • 700 ml niegazowanej wody mineralnej
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 1 litr słodkiego czerwonego wina
  • 1 szklanka ciemnego rumu
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 250 g brązowego cukru
  • 3 kawałki kory cynamonu
  • kilka goździków
  • 0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę mineralną zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niej śliwki oraz torebki herbaty i gotujemy razem ok. 10 minut.

  2. Herbatę wyciągamy. Wodę ze śliwkami dokładniej miksujemy blenderem. Dodajemypozostałe składniki i mieszamy. Trzymamy na ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania.

  3. Gotowy Glühwein przelewamy do kubków i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy lub korą cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń