Do góry

Dania główne Przepis na:

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 7522

Świetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie)
  • 500 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 125 g mozzarelli lub innego sera
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki ścinamy na cienkie plasterki. W rondelku topimy masło, wrzucamy na nie pieczarki, solimy i dusimy aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zezłocą.

  2. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem co pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc gniazda. Uzupełniamy je pieczarkami.

  3. Całość pieczemy około 40 minut w 170°C (z termoobiegiem). Po 30 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń