Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gniazdka bezowe z lodami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 72
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 178
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 808
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 72
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 178
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 808
Składniki
Słodko-kwaśne i chrupiące:
większych okrągłych bez w kształcie miseczki, 8 kulek lodów waniliowych lub śmietankowych, 300 ml kremówki , 2 łyżki cukru pudru, 30 dag czerwonych porzeczek, 15 dag czarnych porzeczek.
Przygotuj sos porzeczkowy. Owoce przebierz, opłucz i osącz. 3/4 czerwonych porzeczek przełóż do rondelka, wsyp cukier i mieszając, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania szklistego sosu.
Pod koniec dodaj resztę czerwonych porzeczek oraz czarne porzeczki. Pogotuj chwilkę razem (tak, żeby owoce pozostały całe) i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Do każdej bezy wkładaj po kulce lodów i przykryj je kop czykiem bitej śmietany. Z wierzchu polej wystudzonym sosem porzeczkowym i od razu podawaj.
<strong>! Przed wyłożeniem lodów do każdej bezy możesz dodatkowo wsypać trochę czekolady startej na tarce z grubymi oczkami. Jeśli chcesz ten deser zrobić błyskawicznie, na ubitej śmietanie możesz ułożyć surowe owoce, niekonie cznie porzeczki.</strong>Źródło: Kobieta i życie