Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gniazdka wiedeńskie parzone"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł
Z pergaminu wycinamy 24 kwadraty o wielkości 5 x 5 cm, każdy lekko smarujemy olejem.
Wodę z masłem i szczyptą soli doprowadzamy do zagotowania w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż gładkie, bez grudek ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku.
Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskamy ozdobne gniazdka. Wrzucamy, papierem do góry, na rozgrzany olej. Po chwili usuwamy papier, gniazdka dosmażamy z obydwu stron. Ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia