Do góry

Dania główne Przepis na:

Gobłąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gobłąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Autor: Goblinek

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 915

Dodano: 25.05.2010

Odsłon: 35109

Z młodej kapusty, z mięsem i ryżem - najlepsze, moim zdaniem.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • mięso mielone drobiowe, 500 g
  • niepełna szklanka ryżu
  • cebula
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, cukier
  • ziele angielskie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek
  • 3 kostki bulinowe
  • łyżka smalcu
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w niespełna dwóch szklankach wody, aby się nie rozgotował. Kapustę podziel na liście, opłucz je, wytnij twarde nerwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ryż i cebulę wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Farsz układaj na liściach kapusty, brzegi zawiń do środka. Gołąbki układaj ciasno w szerokim rondlu, zwinięciem do dołu. W wodzie rozpuść dwie kostki bulionowe, dodaj 2 łyżeczki koncentratu, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej tym gołąbki, dodaj smalec. Gotuj pod przykryciem 45 min.

  3. Zrób sos: ostatnią kostkę bulionową zagotuj w dwóch szklankach wody, dodaj resztę koncentratu, sól, pieprz i cukier. Gotuj chwilę na wolnym ogniu. Gdy gołąbki są już gotowe, wylej wywar w którym się gotowały i zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 03 czerwca 2010 zarówno występuje w języku polskim: "po co" jak i "na co " . np.: po co mam iść do sklepu? na co jest dobra czerwona herbata"? bożena58; tak na marginesie to wstydziłabym się na twym miejscu zwracać komukolwiek uwagę nt.: błędów... pytanko: to w końcu są tu gołąbki, czy ich nie ma??? jeśli ich nie ma (tak jak wspomniałaś) to co masz na myśli pisząc do Goblinka iż: "Twoje wyglądają bardzo apetycznie???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 02 czerwca 2010 Asia 88! masz rację, bo nie pisze się "na co", a ze swej strony dodam, że tutaj nie ma gołąbków ( jak pisze Oliwia_winna ), są tutaj przepisy na wykonanie gołąbków i fajnie,że użytkownicy Smakera zamieszczają takie fajne przepisy, bo ta strona do tego służy!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 02 czerwca 2010 Bardzo fajny przepis - ile kucharek tyle pomysłów na gołąbki . Twoje wygladądają bardzo apetycznie!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 01 czerwca 2010 A ja tam uwielbiam gołąbki, zwłaszcza z młodej kapustki i z dużą ilością sosu. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 01 czerwca 2010 tutaj jest już tak dużo goląbków, że nie wiadomo kto od kogo kopiuje... na co powielacie teprzepisy???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń