Do góry

Śniadania Przepis na:

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 102

Podwójnie czekoladowe, świetne ze słodkimi dodatkami.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • polecam dodać 1 łyżkę likieru czekoladowego lub ekstraktu waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodać czekoladę i wymieszać.
    Jajka ubić z cukrem.
    Miksując na mniejszych obrotach, dodawać powoli: mleko, suche składniki, olej (i likier).
    Odstawić ciasto na conajmniej 15 minut (odrobinę zgęstnieje).
    Piec w jak najbardziej nagrzanej gofrownicy, nie zaglądać w trakcie pieczenia (przez kakao pieką się odrobinę dłużej niż klasyczne gofry, u mnie ok. 7 minut na gofra, ale czas zależy od gofrownicy).
    Podawać z ulubionymi, słodkimi dodatkami np. syrop klonowy, dżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń