Do góry

Przekąski Przepis na:

Gofry dyniowe z dżemem figowym

Gofry dyniowe z dżemem figowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 60

Gofry z dodatkiem musu z dyni, podane z dżemem figowym są oryginalne i bardzo pyszne. Smakiem i wyglądem kuszą dorosłych i dzieci.

Składniki

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl musu z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • Dżem figowy:
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-7 fig
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukier wsypać do rondla, dodać sok z pomarańczy i sok z cytryny, ugotować syrop. Wsypać obrane i pokrojone figi, mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

    Dynię pokroić, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Miękką dynię obrać ze skórki, zmiksować.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

  3. Do miski wlać żółtka, dodać cukier z wanilią. Połączyć z cukrem pudrem, mlekiem i musem z dyni, zmiksować.
    Wsypać mąkę, wlać oliwę, wymieszać.

  4. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor. Upieczone lekko przestudzić i podawać z dżemem figowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń