Do góry

Desery Przepis na:

Gofry na wodzie

Gofry na wodzie

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1624

Dodano: 20.10.2017

Odsłon: 970

Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

Składniki

  • na 16 sztuk
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Olej 1/2 szklanki
  • Woda gazowana 1 i 3/4 szklanki
  • szczypta soli
  • Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 15 ml.
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.

  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.

  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).

  4. Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W 7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
    Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.

  5. Gofry podawać, z czym kto lubi, mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 października Takie to z mięchem najlepiej smakują ;) ... przemiennej u nas xD Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń