Do góry

Desery Przepis na:

Gofry udekorowane leśnymi skrzatami

Gofry udekorowane leśnymi skrzatami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Gofry udekorowane leśnymi skrzatami"

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 150 ml mleka
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • olej
  • 20 dag mąki
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • bita śmietana
  • żelki
  • pianki
  • cukrowe posypki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko połącz z żółtkami, gęstą kwaśną śmietaną oraz 50 ml oleju.

  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj do płynnych składników, zmiksuj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.

  3. Domową gofrownicę posmaruj cienko olejem. Porcjami nakładaj przygotowane ciasto i smaż jasnozłote gofry. Postępuj tak, aż do wyczerpania ciasta.

  4. Upieczone gofry lekko przestudź. Rozłóż na talerzykach. Wyciskaj mniejsze i większe kleksy bitej śmietany. Dekoruj je żelkami i piankami, tworząc wielobarwne czapeczki i buciki leśnych skrzatów. Część pianek wykorzystaj na twarze ludzików. Powciskaj posypkę w miejsce oczu i nosków.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 2 zł.

  6. tego deseru to okazja do wspólnej zabawy. Poproś malucha, aby własnoręcznie ozdobił wypieki. Gofrowe „kratki-przegródki” aż się proszą, by powrzucać w nie kawałki świeżych owoców, wiórki kokosowe, czekoladowe płatki lub kolorowe drażetki cukrowe.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń