Do góry

Przekąski Przepis na:

Gołąbek z blachy

Gołąbek z blachy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 23040

Tradycyjny smak, proste i szybkie przygotowanie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szatkujemy kapustę i parzymy ją jak na zwykłe gołąbki. Najlepiej zalać wrzątkiem i jeszcze nieco podgotować.

  2. Farsz przygotowujemy w/g uznania, np.: surowe, zmielone mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, przyprawiamy w/g smaku (można nieco sosu bolognese dodać do samego farszu).

  3. układamy warstwowo w blasze: kapusta, farsz, kapusta, farsz, kapusta (dwie, lub trzy warstwy farszu, w zależności tego ile go "wyszło" oraz od gabarytów blachy). Na wierzchu nałożyć grubszą warstwę sosu i równomiernie rozprowadzić.

  4. Wstawić do piekarnika na jakieś godzinkę i kwadrans - półtorej godziny.

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bobara 19 stycznia 2011 jaknajbardziej ok, ja zalalam przecierem, ktory we wrzesniu sama robilam, doprawilam ziolami i bylo super!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 października 2010 rzeczywiście - szybko, pysznie i naprawdę gołąbkowo

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 25 lipca 2010 Wyszło świetnie!! I szybko zniknęło. Polecam :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 25 czerwca 2010 strzał w 10tke z tym mega gołąbkiem. SZYBKO I PYSZNIE. Własnie tak jak lubie. Przepis wedruje szybko do ulubionych:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 13 czerwca 2010 Witam! Przepis w sam raz dla mnie,leniwej amatorki gołąbków. Z pewnością wypróbuję i dam znać jak poszło. Widzę to w wersji z młodą kapuską. Mam tylko pytanie: czy piec należy pod przykryciem ?? Przepisik siup do ulubionych :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 czerwca 2010 Wypróbowałam i wiem że zawsze gdy będę miała ochotę na gołąbki - zrobię coś takiego. Zdecydowanie szybsze i łatwiejsze niż tradycyjne gołąbki czy nawet gołąbki bez zawijania, a smak ten sam (zwłaszcza, jak dodamy sos i ketchup do mięsa) ! Z tych proporcji wychodzi megaporcja. Następny raz dam tylko mniej mięsa i więcej sosu na wierch.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

coorp 24 maja 2010 Przyznam się, że do tego farszu dodałem jeszcze 2 pętka kiełbasy i 2 spore cebule drobno wszystko pokrojone i podsmażone razem na patelni. Cóż. Każdy robi farsz wg własnego uznania. Ale z kiełbaska i cebulką polecam spróbować. Jutro będę tez go robił. Dodam do farszu (podobnie, jak robię z kotletami mielonymi) starta marchewkę i kilka ząbków czosnku.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 23 maja 2010 mi najlepiej smakują jak dodam ryz z kaszą pół na pół ,takiego gołąbka robie na mega patelni..dusze mięsko z cebulka dodaje kapuste potem ryż z kaszą przyprawy a sos osobno -wtedy jest wiecej "spieczony" i trwa to o wiele wiele krócej.Czsem jak mi sie nie spieszy taki gotowy farsz okładam od spodu i z góry liśćmi z kapusty które za siebie zachodzą i zapiekam przykrywam drugą patelnią odwracam i zapiekam drugą strone -wychodzi wtedy piękny zarumieniony megagołąb :) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ojoolka 23 maja 2010 Wczoraj zrobiłam tego gołąbka - wyszła pychotka. Do farszu dodałam jedynie oprócz tego co w przepisie: 2 surowe jajka i woreczek kaszy (gdyż na taką ilość mięsa jak dla mnie - było za mało ryżu). Serdecznie pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń