Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbek z piekarnika

Gołąbek z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 4059

Dodano:

Odsłon: 1979

smak zbliżony do tradycyjnych gołąbków a zdecydowanie mniej pracy, wszystko można przygotować dzień wcześniej z potem jedynie włożyć w formie i upiec

Składniki

  • mięso mielone ok 1 kilograma
  • kapusta biała 1 kg
  • ryż 2 torebki
  • cebula 1 szt
  • sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy
  • sos pomidorowy: pomidory 3 szt
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • olej
  • mąka 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. kapustę poszatkować, chwilę obgotować w osolonej wodzie,
    2,ryż ugotować,
    3. zrobić farsz z mielonego mięsa, ryżu, cebuli,
    4. pomidory obrać ze skórki, pokroić, cebulę chwilę poddusić na oleju, dodać czosnek, pomidory, dusić razem na małym ogniu, dodać koncentrat, przyprawy, zagęścić sos mąką z wodą,
    5. w formie-keksówce ułożyć warstwę kapusty, na to warstwę mięsa z ryżem na to kapusta, farsz, kapusta, całość polać dość mocno sosem, część sosu zostawić na potem
    6. piec w tem 190-200 st ok 1 godz,
    7. po upieczeniu pokroić, polać sosem



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń