Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6457

Dodano:

Odsłon: 8615

Robiła je moja babcia, mama i ja teraz. Na pewno kiedyś i córka z synową będą robiły. Robię rzadko, ale jak już to bardzo dużo. Zbliża się Wszystkich Świętych, to jak co roku, będę je robić. Polecam przepis.

Składniki

  • Duża główka białej kapusty
  • albo: 2 duże główki kapusty włoskiej
  • FARSZ:
  • -800 g.ryżu -1,5 kg.mięsa mielonego -4 duże cebule
  • -2 ząbki czosnku -2 jajka -2 łyżki przecieru pomidorowego
  • -sól -pieprz -natka pietruszki -papryka mielona
  • ZALEWA : -1,5 l.rosołu -1 słoiczek przecieru pomidorowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę gotować w dużym garnku. Co jakiś czas zdejmować ugotowane liście.Odkroić części twarde I odkładać. Można to zrobić dzień wcześniej.

  2. Ryż ugotować i ostudzić.Mięso podsmażyć,oraz cebulę.Też przestudzić.

  3. W misce rozmącić jajka,dodać ryż,mięso,cebulę,przyprawy.Wszystko wymieszać.

  4. Kłaść dużą łyżką farsz, na liście kapusty i zawijać gołąbki. Boki wepchnąć w środki gołąbka.

  5. Gołąbki układać w dużym garnku. Na dno ułożyć odkrojone części liści i uszkodzone.

  6. Całość w garnku zalać ok.1,5 l.rosołu z przecierem pomidorowym.Na górę poukładać liście z kapusty,przykryć garnek i piec w piekarniku ok.2 godz.

  7. Na tym rosole zrobić sos pomidorowy. Gołąbki przed podaniem, można przysmażyć na patelni. Albo podgrzać w mikrofalówce, czy ponownie zapiec w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym, albo keczupem.

  8. Można też zrobić z kapusty włoskiej, ale krócej dusić, bo liście delikatne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 listopada 2018 Kiedyś wszystkie babcie i mamy takie robiły ! W mojej rodzinie - koniecznie z sosem grzybowym, w męża,z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym. Zrobiłaś "smaka" na oryginały, chociaż chętnie sięgam po różne modyfikacje czyli jak mawiam "następne pokolenia gołąbków". Pozdrawiam :):) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 16 października 2018 Moje ulubione gołąbki. Muszę zrobić bo apetytu dostałam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 16 października 2018 Teresko będę musiała zrobić z Twojego przepisu :-) Super Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 15 października 2018 Kiedyś nie dawałam przecieru do gołąbków, ale już od jakiegoś czasu dodaje i są smaczniejsze:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 15 października 2018 Uwiebiam!!! a z piekarnika jeszcze nie robiłam, na pewno nie ma ryzyka przywarcia :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń