Do góry

Dania główne Przepis na:

GOŁĄBKI

Przepis dnia 2010-05-22
GOŁĄBKI

Autor: ximona

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 832

Dodano: 16.05.2010

Odsłon: 18689

ULUBIONE DANIE MOICH DOMOWNIKÓW

Składniki

  • kapusty (razem do 2 kg ), 2
  • mięso mielone mieszane, 1kg
  • woreczek ugotowanego ryżu, 1
  • koncentrat pomidorowy
  • marchewki, 3
  • kawałek selera
  • mała cebula, 1
  • sól ,pieprz ,wegeta
  • oliwa, 3łyżki
  • listek laurowy,zielę angielskie
  • kostka wołowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyciąć głąby,kapustę sparzyć w osolonej wodzię ,delikatnie zdejmując liście

  2. Mięso wymieszać z ryżem ,dodać jajko ,ja zawsze ścieram do farszu na drobnej tarce 1 marchewkę ,ścieram też kawałek selera ,dodaję drobno pokrojoną cebulę ,oraz trochę sparzonej bardzo drobno pokrojonej kapusty , 3 łyżki oliwy ,sól , pieprz ,wegeta .

  3. Następnie zawijam przygotowane mięso w kapustę , obsmażam na patelni ,przekladam do szerokiego garnka wyłożonego liśćmi kapusty ,

  4. Na pozostaly tłuszcz wlewam trochę wody ,dodaję koncentrat pomidorowy ,kostkę wołową knorr,wegeta ,listek ,ziele , trochę podgotuję ,następnie wlewam do garnka ,do gołąbków gotuję na malym ogniu ,około 40 minut .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 lutego 2012 mniam mniam!! wlasnie zabieram sie za robote, uwielbiam z ryzem , ale....z samym miesem jeszcze bardziej tzw. kapusta faszerowana ale dodaje jeszcze CZOSNKU!!! pychaaaaaa!!

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

CISIK 09 września 2010 Uwielbiam gołąbki i moi domownicy tez,a Twoje są naprawdę pyszne,zresztą jak wszystko.Twoje potrawy to arcydzieła,gotowane ze smakiem a o dekoracji już nie wspomnę.Rób tak dalej powodzenia.

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 22 maja 2010 Po pierwsze to są najnormalniejsze w świecie gołąbki,a ilość ryżu zależy do gospodyni ile go doda do mięsa!!
Moim zdaniem zupełnie niepotrzebna jest w tym wszystkim Vegeta,ani seler - ale to tylko moje zdanie.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Basienka_s 22 maja 2010 i to są prawdziwe, pyszne gołąbki, a nie ryż w kapuście z mięsem którego nie widać i nie czuć

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 maja 2010 jejciu uwielbiam gołąbki a te kwiaruszki poprostu cudo

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń