Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4270

Dodano:

Odsłon: 31793

mnóstwo dobrego żarcia...

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzątku.Ryż gotuję wcześniej,ale zawsze krócej...żeby lepiej połączył się farsz. Mięso,ryż,jajka,2 pokrojone drobno cebule,sól i pieprz wymieszać ze sobą.Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaję łyżkę(2) bułki tartej. Następnie formuję gołąbki i wkładam do garnka,w którym na dnie układam małe liście kapusty nie wykorzystanej na gołąbki.Zalewam gołąbki wodą,dodaję pokrojoną cebulę,margarynę,liść laurowy,sól,pieprz do smaku.Gotuję wszystko pod przykryciem ok 40 min.Na koniec dodaję przecier pomidorowy własnej roboty lub zmiksowane pomidory z puszki.Zagęszczam sos zaprawką(1 szkl wody+1-1,5 łyżki mąki) Czasami dodaję do sosu i mięsa czosnek ;-)

  2. Czasami również dzielę farsz na dwie części.Jedną robię tradycyjnie,a do drugiej dodaję: kaszę gryczaną,pieczarki i namoczone wcześniej suszone grzyby.Obowiązkowy jest wtedy sos grzybowy...

  3. Obie wersje uwielbiam...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 07 stycznia 2012 Właśnie skończyłam robić gołąbki .moje trochę inne ale za każdym razem można to danie urozmaicić według własnych upodobań.Twoje przepisy są bardzo ciekawe widać że wkładasz w w pichcenie serce,piękne zdjęcia.Pozdrawiam.

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 13 listopada 2011 Uwielbiam gołąbki + najlepiej podsmażone na patelni, masy takie same talerze jak ja :)

33 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń