Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1770

Dodano: 06.07.2012

Odsłon: 58513

Standardowe, dobre gołąbki

Składniki

  • młoda kapusta, 1 sztuka
  • mięso mielone (łopatka), 1 kg
  • ryż, 4 torebki
  • cebula, 1 sztuka
  • sól i pieprz, do smaku
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wykroić głąba i gotować w lekko osolonej wodzie (jeżeli kapusta jest młoda, to od momentu zawrzenia ok. 5 minut ,a potem tylko parzyć, inaczej liście poprzerywają się). Ryż gotować 5 minut krócej niż w przepisie.na opakowaniu. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, solą, pieprzem i usmażoną wcześniej cebulą.

  2. Zwinąć gołąbki. Jeżeli liść kapusty ma duże zgrubienie to należy je ściąć aby nie było problemu z zawijaniem gołąbka. Gołąbki włożyć do garnka i poukładać na podstawku. Wlać trochę wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Podawać z sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helen4 22 grudnia 2012 przepis prosty a gołąbki wyśmienite!!!! proporcje ryżu i mięsa są w sam raz !!!

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leopard28 02 września 2012 jakbym chciał tyle mięsa w gołabku to chyba lepiej zrobić sobie mielonego :)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izanieania 02 września 2012 Ojej!! az 4x torebki z ryzem??Nie za duzo??ja daje paraboliczny,i na 1 kg miesa to najwiecej 1,5 saszetki...Dodaje tez podsmarzony wedzony boczek(kostka),z cebulka..Ale to juz moja sugestia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EMIGRANT 02 września 2012 Są bardzo pyszne robię takie same, można je też podawać z sosem grzybowym smakóją o niebo lepiej. Ale to wedle gustu i smaku każdego smakosza.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń