Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez ryżu czyli kotlet w kapuście;)

Gołąbki bez ryżu czyli kotlet w kapuście;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 15018

Substytut ukochanych gołąbków, gdy musimy unikać węglowodanów i tłuszczu :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć we wrzącej osolonej wodzie oddzielając poszczególne liście.

  2. Cebulę i pieczarki podsmażyć na odrobinie tłuszczu (np. pół łyżeczki jakiegoś smarowidła), dodać odrobinę pieprzu i wegety do smaku. Trzeba uważać z wegetą, bo mięso indycze jest zazwyczaj solone.

  3. Podsmażoną cebulę z pieczarkami wymieszać z surowym mięsem mielonym, doprawić papryką czerwoną i czosnkiem granulowanym.

  4. Zawijać w sparzone liście kapusty jak tradycyjne gołąbki:)

  5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty, zalać sosem przygotowanym z wegety lub kostki bulionowej rozpuszczonej w gorącej wodzie z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie można sos zagęścić mąką, gdyż bez niej jest raczej rzadki.

  6. Trzymać w piekarniku rozgrzewającym się do 200stC przez 1 godzinę, ewentualnie popróbować i jeśli kapusta będzie twarda przedłużyć czas o 30 min. W moim przypadku wyszło 9 szt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pistacja 20 lipca 2010 A myślałam, że mam taki płodny kulinarny umysł i sama na nie wpadłam :D No cóż, będę dalej próbować . katarina9944 a może dodajesz jakiś składnik, który pozwoli mi na zrobienie nieco innej wersji?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 20 lipca 2010 też takie robię, są pycha, polecam jeszcze zamiast koncentratu z bulionem i mąką puszkę całych pomidorów bez skóry, zalewam nimi "gołąbki", jak odparują zostaje super sos, chudy sos.....:))))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń