Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Przepis dnia 2016-09-10
Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 151

Dodano:

Odsłon: 19881

O wiele, wiele prostszy i szybszy sposób na gołabki. Smak pozostaje „gołąbkowy” a kotlety wykonamy kilkakrotnie szybciej niż tradycyjne.

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1/3 szklanki suchego ryżu (można dodać więcej)
  • półtorej szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty (również można dodać więcej, jeżeli ktoś lubi)
  • przyprawy do smaku np. przyprawa do mięsa mielonego lub dań z kapusty
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ziele angielskie (3), listek laurowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • mąka pszenna
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy ugotowany na miękko ryż, poszatkowaną kapustę, kaszę mannę, wszystkie przyprawy oraz jajko. Wyrabiamy masę i formujemy lekko podłużne kotleciki.
    Układamy je w pojemniku żaroodpornym.

  2. Teraz czas na sos pomidorowy.
    Do rondelka wlewamy taką ilość wody, aby po wlaniu jej do pojemnika żaroodpornego sos pokrył wszystkie kotlety.
    Zagotowujemy wodą, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie i listek. Można także dodać starkowaną marchewkę.
    W oddzielnym kubku wlewamy do połowy zimną wodę, do niej 2-3 łyżki mąki pszennej ( w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać). Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek.

    Kiedy woda w rondelku zacznie wrzeć, zalewamy do niej zimna wodę z mąką i dokładnie mieszamy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety i całość wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do 200’C. Zapiekamy ok 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JanKuch 08 września 2016 Gołąbki bez zawijania to jest ersatz gołąbków, który można porównać z kawą bezkofeinową lub papierosami beznikotynowymi. Można ale po co? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń