Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki Bez Zawijania.

Gołąbki Bez Zawijania.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 647

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 6390

Jak sama nazwa mówi,są to gołąbki bez zawijania,są naprawdę pyszne ,z dodatkiem zblanszowanej kapusty w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 10 szt.
  • 500 g mielonego mięsa
  • pół główki kapusty pekińskiej lub białej
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko L
  • sól,pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do mięsa
  • 2-3 łyżki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
  • Sos Pomidorowy:
  • 3 szkl.wody
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • kostka rosołowa
  • 3 średnie marchewki
  • 0,5 szkl.śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę pekinkę drobno posiekać(możecie użyć również białej kapusty),wrzucić do garnka na wrzącą wodę,gotować 2 min.następnie,przelać na cedzak i zlać zimną wodą.
    Mięso wrzucić do miski,dodać kapustę,ugotowany ryż,zetrzeć cebulę na tarce,wbić jajko,wsypać sól i pieprz do smaku,ulubiona przyprawa do mięsa,majeranek,posiekaną natkę pietruszki,4-5 łyżek bułki tartej,wyrobić ręką jednolitą masę.

  2. Formujemy podłużne klopsy,które obsmażamy z każdej strony na patelni z olejem,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy w jednej warstwie.
    Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kostkę rosołową,oraz startą na tarce na grubych oczkach marchewkę,gotujemy od momentu wrzenia ok.10 min i dodajemy resztę składników na sos,dokładnie mieszamy i zalewamy sosem klopsy w naczyniu żaroodpornym tak,aby całe były zakryte.

  3. Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. w temp.180 C i pieczemy do momentu redukcji 1\3 sosu.
    Podajemy ze świeżymi ziemniakami.

  4. Sos dzięki wędzonej papryce jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń