Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 134

Dodano:

Odsłon: 869

Zwane jeszcze leniwe gołąbki bądź oszukane

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 łyzki kaszy manny bądź bułki tartej
  • Przecier pomidorowy
  • bulion warzywny
  • sol, pieprz , papryka słodka
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować, kapustę poszatkować. Wszystkie składniki oprócz przecieru i buliony wrzucić do miski i wyrobić masę , z której uformujemy gołąbki ( kształt i wielkość jak na kotlety mielone) Podsmażyć na patelni z dwóch stron i przełożyć do garnka, w którym jest 250 ml bulionu. Poddusić ok 10 min po czym dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusić. Do miękkości kapusty oraz gotowego mięsa. Gołąbki również można wraz z bulionem i przecierem ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać serem i zapiec.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń