Do góry

Dania główne Przepis na:

Golabki inaczej czyli KOHLROLADE

Golabki inaczej czyli KOHLROLADE

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 3998

bardzo smaczne, z kapusty wloskiej i z sosem mysliwskim.

Składniki

  • 1 duza kapusta wloska
  • mieso mielone wieprzowe 70 dag
  • ryz basmati z ryzem dzikim - 1 torebeczka ok.100 gram
  • pieczarki 30 dag
  • 1 jajko, 3 spore cebule, 3 zabki czosnku, warzywa suszone, olej rzepakowy
  • Maggi, Kucharek, pieprz, papryka w proszku, sol
  • 1 kostka bulionu na zeberkach
  • i sporo cierpliwosci :-))
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy glab i gotujemy ja okolo 5 minut, nastepnie wkladamy ja do zimnej kapieli i rozdzielamy liscie.

  2. Cebulke i czosnek drobno kroimy, pieczarki obieramy i blanszujemy, dodajemy troche kucharka i kostke bulionu na zeberkach, wszystko razem smazymy na patelni na 2 lyzkach oleju. nastepnie juz wystudzona cebulke z pieczarkami dodajemy do mieska mielonego. Dodajemy takze odrobine Maggi, papryke, sporo pieprzu czarnego, 1 sympatyczne jajeczko, garsc suszonych warzyw, troche suszonej pietruszki i szczypiorku. Dodajemy takze wczesniej ugotowany i wystudzony ryz.
    Teraz zabieramy sie do mieszania wszystkiego razem. farsz jest gotowy.

  3. nasze urocze liscie kapusty skladamy po dwa, nakladamy farsz, rolujemy i obwijamy roladke nicia ( ja uzylam koloru bezowego :-) Nastepnie na dno gesiarki sporych rozmiarow nalewamy troche oleju, 3 szklanki wody, dodajemy takze troche przypraw, ukladamy pieknie roladki, przykrywamy pokrywa i dusimy w piekarniku w 220 st C okolo 2 godziny.

  4. Robimy sos mysliwski (ja uzylam gotowego z pudeleczka, firma Maggi), do ktorego mozna takze dodac grzybki, zabielamy smietanka slodka i polewamy nim roladki wraz z ziemniaczkami.
    Danie bardzo smaczne. Polecam goraco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń