Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki na Zeberkach

Gołąbki na Zeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1442

Dodano:

Odsłon: 3968

Trochę inaczej bo dopiekane w piekarniku, opłaca się wypróbować, polecam.

Składniki

  • duża włoska kapusta ( może być biała ), 1 szt.
  • mięsa mielonego ( mieszane ), 1 ½ Kg.
  • ryżu, 200 gr.
  • żeberek wieprzowych, 1 Kg.
  • średnia cebula, 1 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • masło ( do smażenia )
  • słotka papryka
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► Do garnka z wodą wkładamy główkę kapusty i gotujemy przez około 10 minut. / studzimy /. Z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Kilka liści odłożyć na pózniej. ► Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa dodajemy uprzednio podsmażoną cebulę i ugotowany ryż ( ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie ) / dokładnie mieszamy /. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na każdy liść nakładamy powstałą masę / zawijamy /. ► Na dno dużej bratfanny kładziemy osolone, popieprzone i popaprykowane żeberka wieprzowe i na nich warstwami układamy gołąbki. Bratfanne przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń