Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołabki po meksykansku

Gołabki po meksykansku

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 13079

latwe ,szybkie , smaczne ;))

Składniki

  • 1/2 kg mięska mielonego( może być mieszane)
  • 1/2 główki białej kapusty, średniej wielkości
  • 3 torebki ryżu- nie gotowanego
  • 4-5łyżek kaszy mannej
  • 2 jaja całe
  • przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołkowe
  • 1-2 zabki czosnku
  • 1 większa cebulka
  • bułka tarta, olej
  • pierz, ciut keczupu
  • wegeta lub kucharek do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkuj do dużej miski, w odzielnej misce wymieszaj wszystkie składnik tj. ryż, kasza,mięsko,czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, wciśnij keczup i wrzuć jaja - do tego dodaj kapustę. Waszystko razem porządniej wymieszaj, najlepiej łapkami. Na patelni rozgrzej olej. Z masy formujemy okrągłe kule jak kotlety mielone, lekko uciskając i spłaszczając obtaczamy w bułce tartej i na oleju szybciutko rumienimy na złoty kolorek. Następnie do sporego garnka układamy kolejno,warstwa po warstwie zrumienione z ubu stron kotleciki. Gdy już skończymy, rozcieńczamy w 1,5 litra wody kostki rosołowe i dodajemy przecier pomidorowy -cały. Zalewamy całość tak ,aby zakryły te gołabki. Koniecznie przykrywamy pokrywką-szczelnie aby się dusiły. Na malusieńkim ogniu musimy je tak dusić przez około 45-60 minut. Można je podawać z ziemniakami lub chlebkiem.. Z zalewy zrobi się gęsty sosik a nasze gołabeczki powiekszą się i juz są gotowe do wszamania:-)) Potrawa bardzo łatwa i smaczniutka, Gorąco zachęcam do spróbowania...SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysz204 03 lipca 2010 wszystko cacy uwielbiam takie golabki mam tylko jedno ale.....mianowicie czy 3 torby ryzu na 1/2kg miesa to nie za duzo???? przeciez to sam ryz.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 26 czerwca 2010 Mam przepis od wielu,wielu lat pod nazwą "nagie gołąbki".Produkty: 1kg białej kapusty - ścieram ją na tarce jarzynowej po czym lekko solę,żeby kapusta zmiękła.Do tego 0,5 mięsa mielonego,1 cebula,1 szklanka SUCHEGO ryżu,kasza manna 3 łyżki
Do tego 2 - 3 jajka.Cebule obrać,pokroić i smażyć na tłuszczu.Wszystkie składniki wymieszać razem i formować roladki,kulki jak kto uważa,obtoczyć w mące i smażyć w głębokim tłuszczu(co kto używa smalec czy tez olej).Układać na stojąco w rondlu,zalać rosołem(może być kostka rosołowa)na wysokość gołąbków.Można zrobić do tego sos,ale to już zależy od Waszego pomysłu.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annnusia87 25 czerwca 2010 mi również sie podoba i świetnie, przystepnie opisane więc na pewno wypróbuje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 czerwca 2010 To mi się podoba i przepis wykorzystam na obiadek. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gragabln 24 czerwca 2010 ojj przepraszam ... ale gafa , a to przez to ze wczoraj poprawialam przepis 2 razy ;)) przepis juz poprawilam , powinno byc wszystko ok !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martex 24 czerwca 2010 fajny przepis tylko,nie wiem ile jajek i ile manny bo,albo Ci się pomyliło i napisałaś dwa razy,albo rozpisałaś dwa razy,sprecyzujesz to???bo chciałabym spróbować:)pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń