Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w innej wersji z dodatkiem sera.

Gołąbki w innej wersji z dodatkiem sera.

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 1554

Dodano:

Odsłon: 208

Proponuję trochę inną wersje gołąbków z dodatkiem marchwi i żółtego sera, zamiast ryżu. Mojej rodzinie bardziej smakują w takiej wersji.

Składniki

  • Kapusta
  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • 2 jajka
  • Majeranek
  • Vegeta
  • Koncentrat pomidorowy
  • 4 szt. marchwi
  • Koperek
  • 2 Łyżki mąki pszennej
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Całą kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, tak żeby liście trochę zmiękły, obieramy liście.
    2. Mięso wkładamy do miski, solimy.

  2. 3. Dodajemy 2 jajka.

  3. 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.

  4. 5. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczach.

  5. 6. Do mięsa dodajemy ser starty i połowę startej marchwi.

  6. 7. Wsypujemy majeranek, dokładnie mieszamy.

  7. 8. Na każdy liść kapusty wykładamy masę mięsną i ciasno zawijamy w roladki.
    9. Wlewamy trochę wody do brytfanki, zagotować.
    10. Następnie układamy ciasno gołąbki, doprawiamy koperkiem i Vegetą, gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
    11. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy .
    12. Na koniec rozrabiamy mąkę z odrobiną wody i hartujemy sos.
    13. Gołąbki gotowe.
    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń