Do góry

Desery Przepis na:

Gołąbki w kapuście białej z ryżem

Gołąbki w kapuście białej z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Gołąbki w kapuście białej z ryżem"

Składniki

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 woreczek białego ryżu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. Sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę przygotowujemy według rady podanej w ramce obok przez Hannę Szymkiewicz. Wodę z gotowania kapusty zachowujemy.

  2. Ryż gotujemy na sypko, cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Mięso, ryż, cebulę i jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

  3. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu. Liście zwijamy w gołąbki i układamy w dużym płaskim naczyniu. Zalewamy odstawioną wodą. Przykrywamy. Jeśli robimy gołąbki z młodej kapusty, dusimy je na małym ogniu około 40 minut, przygotowane ze starszej kapusty, wymagają dłuższego duszenia.

  4. Sos: Obraną cebulę drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Szklimy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i smażymy 8-10 minut. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Chwilkę gotujemy. Jeśli sos jest za gęsty, można do niego dolać 1/2 szklanki wody z kapusty. Sosem polewamy ciepłe gołąbki.

  5. Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 2,80 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 208 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 29 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń