Do góry

Przekąski Przepis na:

Golabki w lisciach winorosli

Golabki w lisciach winorosli

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 425

Dodano: 18.12.2010

Odsłon: 14810

kusi orginalnym smakiem i liscmi winogron

Składniki

  • 250g kiszonych lisci winogron
  • 1 duza szklanka ryzu o grubych,okraglych ziarnach
  • 2 biale cukrowe cebule(pokrojone w kostke)
  • 2 peczki cebulki dymki(biala i zielona czesc grubo pokrojona)
  • 3 lyzki orzeszkow pinii
  • 3 lyzki rodzynek (korynckich)
  • 10-15 suszonych pomidorkow
  • 1 peczek miety
  • 1 peczek koperku
  • 1 lyzka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • sol,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki lub smietana
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. liscie ukladamy w duzym naczyniu i myjemy je kilka razy ,aby usunac sol z kiszenia...zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 30min....dobrze odcisnac

  2. na patelni smazymy cebule i dymke na szklisty kololor...dodajemy orzeszli pinii,pokrojone w paseczki pomidory,rodzynki,ziola,a na koniec umyty wczesniej ryz...solimy(obficie,farsz musi byc lekko slony),pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryn...podsmazyc jeszcz 5 min. i odstawic do wystudzenia

  3. na duzym talezu ukladamy po jednym lisciu winogronowym...u jego podstawy ukladamy po lyzce farszu,zaginamy dolny brzeg liscia do gory,a boczne do srodka i owijamy wokol farszu do gory...tak formujemy pozostale golabki,ktore nastepnie ukladamy w glebokim zaroodpornym naczyniu...dno i brzegi naczynia ukladamy pozostalymi liscmi, na nich umieszczamy golabki,scisle obok siebie...gore tez przykrywamy liscmi,polewamy odrobina oliwy ,zalewamy woda,tak aby delikatnie je zakrywala,na wierzch mozna polozyc kilka plasterkow cytryny...szczelnie przykrywamy folia i wstawiamy do piekarnika na 60min(220)...podajemy jeszcze gorace z jogurtam lub smietana

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 05 kwietnia 2011 Po grecku zwane,,Dolmades" są pyszne,robię je troszkę inaczej,ale muszę wypróbowac też Twojego sposobu.Ale jeśli chodzi o liście nadają się ze wszystkich gatunków winorośli.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agasi 05 kwietnia 2011 Czy ryż ma być suchy czy ugotowany wcześniej? Czy nie podlać w naczyniu odrobiną wody, żeby się nie przypiekły?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Biedroneczka 05 kwietnia 2011 Ja robię takie gołąbki ze świeżych liści winogron i siłą rzeczy tylko w sezonie. I daję pomidory świeże albo z puszki. I dużo świeżej mięty. Też z ogródka. Najlepsze wakacyjne danie. Zamiłowanie do nich i przepis przywiozłam z Grecji.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kurek55 05 kwietnia 2011 czy można gdzieś kupić takie gotowe liście

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 05 kwietnia 2011 Ech, ale ta kuchnia podlaska egzotyczna.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 22 grudnia 2010 Dzięki serdeczne camellio za odpowiedź. Z tym kiszeniem to chyba nic mi nie wyjdzie, bo posiadam winorosle tylko granatowe nie białe. Powiedz mi proszę, gdzie kupujesz gotowe kiszone liście? Bywam w dużysz marketach, ale nigdy nie zwracałam uwagi ani nie przypuszczałam, że taki produkt można kupić. Miałam okazję próbować podobnych gołąbków i bardzo mi sakowały, pozatym wyglądają efektownie. Za wszelkie podpowiedzi dziękuję i życzę Spokojnych Świąt :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 20 grudnia 2010 ,,madziak'',bardzo chetnie odpowiem na Twoje pytanie...liscie kupilam gotowe,ale wypytalam kilka osob w jaki sposob kisi sie te listki?...po pierwsze, nie mozna zakisic kazdego liscia, najlepsze sa z bialego slodkiego winogrona i liscie z modych pedow...zebrane liscie trzeba umyc, a nastepnie sparzyc...jezeli chodzi o kiszenie, to ponoc zalewa sie je przegotowana woda z sola,ale w jakim % jeszcze nie wiem...kiedys dostalam takie surowe listki i po sparzeniu zamrozilam i to jest najlepszy sposob

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nebraska 18 grudnia 2010 Uwielbiam! Co roku z Bułgarii przywożę sobie 5l puszkę s(y)rmi :) cudownie smakują z kisielo mljako,ale w Polsce nie uświadczy prawdziwego bułgarskiego...dlatego zawsze jadam z 18% śmietaną :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 18 grudnia 2010 Droga camellio pewnie już w tym roku nie zrobię gołąbków z Twojego przepisu i dlatego mam pytanie: winorośle rośnie u mnie na ogrodzie więc liści co roku pod dostatkiem, zdradź mi proszę jak kisisz te liście - podobnie jak ogórki? dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń