Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kusi orginalnym smakiem i liscmi winogron
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Składniki
liscie ukladamy w duzym naczyniu i myjemy je kilka razy ,aby usunac sol z kiszenia...zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 30min....dobrze odcisnac
na patelni smazymy cebule i dymke na szklisty kololor...dodajemy orzeszli pinii,pokrojone w paseczki pomidory,rodzynki,ziola,a na koniec umyty wczesniej ryz...solimy(obficie,farsz musi byc lekko slony),pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryn...podsmazyc jeszcz 5 min. i odstawic do wystudzenia
na duzym talezu ukladamy po jednym lisciu winogronowym...u jego podstawy ukladamy po lyzce farszu,zaginamy dolny brzeg liscia do gory,a boczne do srodka i owijamy wokol farszu do gory...tak formujemy pozostale golabki,ktore nastepnie ukladamy w glebokim zaroodpornym naczyniu...dno i brzegi naczynia ukladamy pozostalymi liscmi, na nich umieszczamy golabki,scisle obok siebie...gore tez przykrywamy liscmi,polewamy odrobina oliwy ,zalewamy woda,tak aby delikatnie je zakrywala,na wierzch mozna polozyc kilka plasterkow cytryny...szczelnie przykrywamy folia i wstawiamy do piekarnika na 60min(220)...podajemy jeszcze gorace z jogurtam lub smietana