Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki XXL z mikrofali

Gołąbki XXL z mikrofali

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4400

Dodano:

Odsłon: 251

Gołąbek w jednym zawijaniu z kapustą włoską. Gołąbek do podziału.

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • NADZIENIE:
  • -1 kg. mięsa mielonego z szynki -1 op. ryżu tj.400 g.
  • -3 cebule -sól, pieprz, papryka ostra mielona
  • -1/2 słoiczka przecieru pomidorowego -natka pietruszki-posiekana
  • -Fix- Smażony ryż po chińsku+1/3 szklanki wody
  • -olej do smażenia -masło do smarowania naczyń żaroodpornych
  • DO POLANIA: -sos pomidorowy, albo ketchup
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować składniki na gołąbki.

  2. Kapustę, obrać z góry,wyciąć trochę głąb. Wstawić do mikrofalówki i gotować po ok.3 min.

  3. Zdejmować liście, obcinać grube nerwy. Główkę dalej gotować i stopniowa zdejmować liście.

  4. Odkładać do przestygnięcia.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, ale gotować z 2 min. krócej. Wyjąć i odcedzić na durszlaku.

  5. Mięso usmażyć na oleju, przyprawić -solą, pieprzem, papryką.Wlać rozrobiony fix i chwilę pogotować, mieszając.

  6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec dodać pietruszkę i wymieszać. Przerzucić do mięsa.

  7. Wymieszać ryż z mięsem, przyprawić.

  8. Miseczki posmarować masłem.Wyłożyć liśćmi a w środek włożyć farsz z ryżu i mięsa. Przykryć liśćmi kapusty.Poukładać wiórki masła.

  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. w 175*. Jak kapusta będzie przypieczona, to przykryć folią aluminiową.

  10. Przed podaniem, obrócić na talerz do góry nogami.

  11. Podawać polane sosem pomidorowym, lub ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń