Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z dodatkiem kaszy gryczanej

Gołąbki z dodatkiem kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 1360

Klasyczne gołąbki z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki

  • Pół kilograma mięsa mielonego z łopatki
  • 4 woreczki ryżu
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • większa główka kapusty białej
  • kostka margaryny
  • 3 cebule
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • dwa liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, vegeta, maggi do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na margarynie, Ryż i kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie i oddzielić liście.( wody z kapusty nie wylewać, będzie nam jeszcze potrzebna)

  2. Mięso, Ugotowany ryż, kaszę i uduszoną cebulkę wrzucić do miski, dodać sól, pieprz, maggi i vegetę. Wszystko razem wymieszać.
    Na każdy liść nałożyć porcję farszu, zwinąć.
    Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, układać ciasno gołąbki. Podlać wodą z kapusty, dodać liście laurowe, ziele angielski i koncentrat pomidorowy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty.

    Piekarnik nagrzać do 200-210 stopni, włożyć gołąbki na około 1,5 godziny.( do momentu,gdy kapusta będzie miękka)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego 2018 Z gryczaną, to ja wszystko biorę, ale to "oczywista oczywistość" xD
Gołąbki pychotka :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń