Do góry

Desery Przepis na:

Gołąbki z kaszą

Gołąbki z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Gołąbki z kaszą"

Składniki

  • 1 główka włoskiej lub białej kapusty
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny Sos:
  • 5–6 pomidorów
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oderwij 4 wierzchnie liście kapusty i zostaw je do wyłożenia garnka. Wytnij z warzywa tzw. głąb. Kapustę gotuj kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki.

  2. Cebulę skrój w kostkę i usmaż na maśle razem z grzybami. Posól, popieprz, dodaj sok z cytryny. Połącz z kaszą i 1 ubitym jajkiem. Na każdy liść nałóż ok. 3 łyżek farszu i zawiń gołąbka. Dno dużego garnka wyłóż odłożonymi liściami kapusty i układaj na nich gołąbki. Zalej je 2 szklankami wody. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40–50 minut.

  3. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Dodaj koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. 1 łyżkę mąki rozrób z zimną wodą w szklance. Powoli dolewaj ją do pomidorów, wymieszaj. Dopraw oregano i ostrą papryką. Posól, popieprz i gotuj kilka minut. Podawaj polane sosem.

  4. • 10 minut • dla 4 osób • cena 21 zł

  5. Superporada:

  6. Najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego jest w zewnętrznych liściach kapusty. Dlatego nie wyrzucaj ich, tylko dodawaj do zup i surówek.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń