Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 5612
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 480
Polecam.
Odsłon: 5612
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 480
Składniki
Oderwij 4 wierzchnie liście kapusty i zostaw je do wyłożenia garnka. Wytnij z warzywa tzw. głąb. Kapustę gotuj kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki.
Cebulę skrój w kostkę i usmaż na maśle razem z grzybami. Posól, popieprz, dodaj sok z cytryny. Połącz z kaszą i 1 ubitym jajkiem. Na każdy liść nałóż ok. 3 łyżek farszu i zawiń gołąbka. Dno dużego garnka wyłóż odłożonymi liściami kapusty i układaj na nich gołąbki. Zalej je 2 szklankami wody. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40–50 minut.
Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Dodaj koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. 1 łyżkę mąki rozrób z zimną wodą w szklance. Powoli dolewaj ją do pomidorów, wymieszaj. Dopraw oregano i ostrą papryką. Posól, popieprz i gotuj kilka minut. Podawaj polane sosem.
• 10 minut • dla 4 osób • cena 21 zł
Superporada:
Najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego jest w zewnętrznych liściach kapusty. Dlatego nie wyrzucaj ich, tylko dodawaj do zup i surówek.Źródło: Show