Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą i pieczarkami

Gołąbki z kaszą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 3410

Dodano:

Odsłon: 4722

pracochłonne danie, jak każde gołąbki, ale przepyszne

Składniki

  • kapusta biała 1 duża główka
  • kasza jęczmienna 2 torebki
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • olej
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. ugotować kaszę na sypko,
    2. pieczarki umyć, obrać, drobniutko pokroić, kilka szt odłożyć
    3. na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 5 min, doprawić jarzynką, solą i pieprzem, dodać kaszę, wymieszać,
    4. w dużym garnku zagotować wodę, włożyć główkę kapusty, stopniowo oddzielać liście, ściąć gruby nerw, na liście nakładać farsz, zwijać gołąbki,
    5. na dnie garnka ułożyć kilka liści, na nie układać gołąbki, zalać bulionem warzywnym, gotować na bardzo małym ogniu ok 30-40 min,
    6. na sos: pokroić drobno cebulę, poddusić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, dusić, dodać 1/2 szkl wody i śmietanę, doprawić do smaku ( można dodać do smaku sos grzybowy w proszku),
    7. gołąbki podawać z sosem grzybowym,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 października Lubię gołąbki jarskie. Przepis super, ale ja wolę takie z kaszy jaglanej i kapuchy włoskiej, co nie znaczy, że nie wypróbuję Twojego przepisu. No i z ukochanym sosikiem grzybowym. Wielki kciuk na 10 :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 września Wlasnie zastanawialam sie nad jakimis golabkami bez miesa i to jest to! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń