Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem

Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1944

Dodano: 02.05.2010

Odsłon: 7426

Gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej z pysznym sosem pomidorowo-grzybowo-koperkowym. Mniam!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.

  2. Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.

  3. Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.

  4. Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.

  5. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NATIE 03 maja 2010 Golabki w nowej, pysznej odslonie... jako wierna fanka golabkow pod kazda postacia na pewno sprobuje :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń