Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą pęczak

Gołąbki z kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 7498

Przepis powstał przez przypadek jak byłam chora, a w lodówce były jakieś niedobitki jedzenia. Połączenie wszystkiego okazało sie sukcesem :)

Składniki

  • mięso mielone, 250 g
  • kaszą pęczak, ok. pół szklanki
  • grzyby suszone (mogą być pieczarki), 7-8 grzybów suszonych (taka pełna garść)
  • kapusta (i tu jak kto lubi może być włoska lub zwykła, ja akurat użyłam zwykłej, bo taką miałam), 1 główka średniej wielkości
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • koncentrat pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1 średnia
  • masło, do smażenia
  • śmietana lub mąka (ja akurat miałam mąkę), do zagęszczenia sosu
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy kaszę do momentu aż będzie lekko rozgotowana. Pamietajmy, że kasza pęczak zawsze będzie twardsza niż ryż więc trzeba dłużej gotować. Żeby nie tracić czasu drobno siekamy cebulkę i smażymy na masełku. Obgotowujemy kapustę i stopniowo obdzieramy z liści.

  2. Mieszamy mięso z kaszą, solą, pieprzem,cebulą i posiekanymi grzybami. Napełniamy liście kapusty farszem i układamy w garnku. Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy do momentu aż kapusta będzie na wpół miękka. Wyjmujemy gołąbki z wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Żeby lekko zagęścić sos dodajemy śmietanę lub mąkę, wrzucamy do środka gołąbki i gotujemy do miękkości. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń