Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym - dieta Dukana, faza II

Gołąbki z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym - dieta Dukana, faza II

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1705

Dodano:

Odsłon: 1924

Dziś propozycja jednego z moich ulubionych dań, tym razem w wersji bez tłuszczu i bez zagęszczania sosu mąką oraz bez ryżu. Nie oznacza to jednak, że te gołąbki są niesmaczne - wręcz przeciwnie! Smakują bardzo ciekawie, a kurczak i pieczarki z otrębami owsianymi doprawione sporą ilością ziół są strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o kompozycję smakową. Są naprawdę przepyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam, jeśli macie ochotę na gołąbki, ale z drugiej strony znudziły się Wam te klasyczne z ryżem. U mnie przyjęły się naprawdę dobrze, więc muszę zacząć robić większe porcje ;) to jedno z tych dań, które inni domownicy na bank będą Wam podbierać ;)

Składniki

  • (porcja na 4-5 osób, mi z podanych proporcji wyszło 9 średnich gołąbków)
  • sparzone liście kapusty
  • 1 spora, podwójna pierś z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki eko-wegety
  • odrobina wody
  • odrobina mleka odtłuszczonego (u mnie 0% lub 0,5%)
  • opakowanie 500g passaty pomidorowej
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Pieczarki kroimy w plasterki albo półplasterki (jeśli są większe) i podsmażamy na suchej, nieprzywierającej patelni, podlewając odrobinką wody. Smażymy dotąd, aż puszczą sok i sok odparuje. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na odrobince odtłuszczonego mleka. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski.
    Pierś kurczaka mielimy w maszynce i dodajemy do ostudzonych pieczarek i cebuli. Dodajemy jajko, koperek, otręby, tymianek, sól, pieprz i ewentualnie eko-wegetę. Wyrabiamy na gładką, zwartą masę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  2. Ze sparzonych liści kapusty ścinamy ostrym nożem gruby nerw biegnący przez środek. Nakładamy na liść porcję farszu i zawijamy gołąbki. Układamy ściśle w garnku.
    Zalewamy passatą pomidorową i w razie potrzeby dolewamy wodą tyle, by sos prawie przykrył nam gołąbki, tak żeby trochę wystawały. Dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe.
    Gotujemy około 1h na malutkim ogniu z uchyloną pokrywką.








    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń