Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z kurczakiem i szynką"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 126
Polecam.
Odsłon: 1026
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 126
Polecam.
Odsłon: 1026
Składniki
Kapustę zanurz na 2 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź, odrzuć uszkodzone liście. Wybierz 12 dużych na gołąbki. Ostrożnie zetnij zgrubiałą część albo rozbij ją tłuczkiem.
Piersi kurczaka umyj, osusz, podziel i lekko rozbij. Mięso natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Każdy filet starannie owiń dwoma plastrami wędzonej szynki. Na blacie rozłóż po dwa liście kapusty. Posyp je solą i pieprzem. Połóż na środku każdego liścia filet z kurczaka, a następnie ciasno zroluj.
Każdy gołąbek obwiąż sznurkiem, by nie otworzył się podczas pieczenia. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż krótko gołąbki. Przełóż do żaroodpornego naczynia, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 30 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pozostałe 4 liście kapusty pokrój na paski i smaż z cebulą ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ze śmietaną. Gołąbki podawaj z sosem z kapusty i śmietany, posypane oliwkami i gałązkami rozmarynu. Najlepiej smakują z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
Zamiast użyć wędzonej szynki możesz z powodze niem zawinąć kurczaka w tańszy wędzony boczek. Będzie równie aromatyczny. I nie zapomnij wydrylować oliwek przed podaniem!
porcje, 30 min, gotowanie 30 min, 471 kcal, ok. 6 zł za sztukęŹródło: Olivia