Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołabki z mięsem,kaszą jęczmienną i ryżem.

Gołabki z mięsem,kaszą jęczmienną i ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 755 Ocena: 14366

Dodano:

Odsłon: 624

Każdy z nas lubi gołąbki czy z sosem,czy bez są wyśmienite.Serdecznie polecam moje:)

Składniki

  • kapusta 2 głowy
  • kasza jęczmienna mazurska 60dkg
  • ryż 30dkg
  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • 4-5 cebule
  • smalec 20dkg
  • pieprz,sól,wegeta,maggi
  • Ziele angielskie po 5 szt na garnek
  • liście laurowe po 2szt na garnek
  • bulion
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb ,dać na gotującą wodę i sparzać.Kiedy liście zaczną odchodzić wyjmujemy i można schłodzić w zimnej wodzie ,żeby było szybciej.
    Z liści wyciąć twarde końcówki.

    Mięso ugotować,zmielić.Na wodzie spod mięsa ugotować kaszę i ryż,na pół miękko.

    Cebule pokrojone w kostkę zeszklić na smalcu.

    Kaszę,ryż,cebulę i mięso dać do dużego naczynia ,dodać przyprawy do smaku i dobrze wymieszać.


    Na spód garnka ułożyć liście,które nam się nie przydadzą a zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem.

    Na każdy liść nałożyć farsz tak około łyżki( to tez zależy jak duże są liście)
    Zawinąć i układać ciasno warstwami w garnku.

    Od góry zrobić odstęp ,gołąbki powiększą swoją objętość,zalać bulionem,dać ziele i liście laurowe.

    Sprawdzamy tak po godz.czasu czy górna warstwa jest miękka,jeśli tak zostawiamy pod przykryciem by nabrały jeszcze lepszego smaku.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2018 Pyszne, domowe gołąbki :) Ja zawsze skrapiam je odrobiną Maggi i wtedy jest miodzio ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 listopada 2018 Idealnie wygladaja a i te proporcje robia wrazenie, potem mozna sie nimi dluzej delektowac. Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 28 listopada 2018 Takie tradycyjne gołąbki lubię najbardziej, szczególnie z sosem pomidorowym. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń