Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 2790

Uwielbiam gołąbki zwłaszcza te z młodej kapusty i z dodatkiem dużej ilości pomidorowego sosu. Oto sprawdzony przepis aby wyszły idealnie.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Zostawić do wystygnięcia.

    Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

  2. Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać ryż, marchew i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.

  3. Kapustę gotować we wrzącej wodzie przez ok 1-2 minuty. Gdy ostygnie rozłożyć liście.

  4. Na liście wyłożyć gotowy farsz mięsny i zawijać gołąbki.

  5. W razie potrzeby wyciąć twardą część liści kapusty.

  6. W między czasie przygotować sos. W garnku wymieszać przecier pomidorowy z drobno posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

  7. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć gołąbki, zalać sosem pomidorowym. Dusić pod przykryciem przez ok. 30-45 minut. W razie potrzeby dolewać wodę.

  8. Smacznego

  9. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń