Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki z młodej kapusty"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Składniki
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do wrzątku i po kolei oddzielaj liście. Mięso wyłóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw majerankiem, pieprzem, solą. Wbij jajka, wyrób. Nadzienie nałóż na liście kapusty, zawiń boki i zrób roladki. Zwiąż sznurkiem lub nicią kuchenną.
Gołąbki podsmaż lekko na rozgrzanym oleju w rondlu (zacznij od miejsca, gdzie stykają się zwinięte części liścia). Podlej wodą do połowy, dodaj liść laur. i ziele ang., lekko osól. Przykryj i duś na małym ogniu ok. godz.
Miękkie gołąbki wyjmij. Zdejmij sznurki. Do sosu dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy, uzupełnij w razie potrzeby wodą i dopraw. Gotuj parę minut. Z mąki i śmietany zrób zaprawkę i zagęść sos. Gołąbki włóż do sosu i lekko podgrzej.Źródło: Świat kobiety