Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 928 Ocena: 8483

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 638

Gołąbki z liści młodej kapusty, faszerowane mielonym mięsem wieprzowym z ryżem, ugotowane w sosie pomidorowym.

Składniki

  • liście sparzone z młodej kapusty 22 szt.
  • mięso mielone (wieprzowe) 2 kg
  • ryż 30 dag
  • koncentrat pomidorowy 300 ml
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pasta rosołowa 2-3 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z doprawionego solą i pieprzem mięsa i ugotowanego ryżu przygotowujemy farsz do gołąbków.

  2. Z liści sparzonych odcinamy grubszą część liścia, nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.

  3. Pokrojoną, pozostałą kapustą wykładamy dno brytfanny, posypujemy suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i ziem angielskim. Na tak przygotowane dno brytfanny układamy gołąbki, dodajemy pastę rosołową i zalewamy 4 litrami wody.

  4. Gotujemy pod przykryciem 60 minut, do miękkości kapusty. Jeżeli kapusta będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sos do smaku, gotujemy kilka minut.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń