Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 8500

Dodano:

Odsłon: 4340

Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 kapusta włoska
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml wody z gotowania kapusty
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pęczak gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Dokładamy do tego startą na grubych oczkach cebulę, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę. Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia. Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety. W mniejszym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy do niej wodę z gotowania kapusty i energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń