Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki z pieczarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 821
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 821
Składniki
Pieczarki oczyść. Połowę grzybów pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj.
Papryki rozetnij, usuń pestki, jedną paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Smaż je, aż ładnie się zrumieni. Dołóż posiekane cebulę oraz pokrojone pieczarki i paprykę. Smaż jeszcze 2 minuty.
Pod koniec przypraw solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia. Mięsny farsz lekko przestudź. Potem wymieszaj go ze śmietaną.
Liście kapusty gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij, przestudź. Następnie na liściach rozłóż mięsny farsz. Brzegi liści zawiń do środka, potem całość zwiń. Uformuj gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Pomidory z puszki razem zalewą zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Zalej gołąbki. Gotuj 5 minut.
Resztę grzybów i papryki pokrój. Liście sałaty porwij na kawałki. Wymieszaj je z papryką i grzybami. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody. Dolej resztę oleju. Ubij sos. Polej nim sałatkę. Wymieszaj. Podawaj razem z gołąbkami.Źródło: Naj