Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z przepysznym farszem

Gołąbki z przepysznym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2005 Ocena: 45305

Dodano:

Odsłon: 23356

Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy?

Składniki

  • 10 liści kapusty coolwrap
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 250 g ryżu
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

    Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

    Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

    Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

takecare 04 października 2018 przepis zrealizowany i jak na 1 raz wyszło super, ale to głównie dzięki przepisowi...:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 17 września 2018 I tym razem nadmiar wszedł w słoiki, a nie do zamrażarki ( która zapewne już zapełniona ).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 17 września 2018 Wyglądają pysznie, farsz rzeczywiście idealny do gołąbków.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 września 2018 nie tylko fajny farsz, ale i pieknie zawiniete.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 września 2018 Cudne gołąbki! <3 O tak! Farsz przepyszny! :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 września 2018 Uwielbiam gołąbki a te wyglądają przepysznie.Szkoda że w okolicy nie mamy Kauflandu. Ale zapiszę sobie nazwę.:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 września 2018 Pytanie- gdzie można nabyć taką kapuchę ? Nigdy nie spotkałam się z taka nazwą, czy to jakaś nowa odmiana ? Gołąbki super smakowite. :):) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 15 września 2018 Pyszności, ja mogłabym się zajadać gołąbkami cały czas ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń