Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dużej głowy kapusty zrobiłam 17 gołąbków o smaku leśnych grzybków. Polecam :)
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1636
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1636
Składniki
W gorącej wodzie parzymy główkę kapusty z której zdejmujemy 17 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia.
Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem, suszonymi prawdziwkami, solą, pieprzem dokładnie wyrabiamy.
Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki, zawijając każdego w liść kapusty.
Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.
Posypujemy suszoną włoszczyzną, dodajemy domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty.
Gdy gołąbki będą miękkie bierzemy z garnka trochę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym koprem. Wymieszany koncentrat pomidorowy wlewamy do garnka i chwilę gotujemy.
Z wywaru zagęszczamy sos i podajemy gołąbki z ziemniakami polane sosem lub możemy podawać gołąbki z chlebem. Smacznego!!!