Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z suszonymi prawdziwkami.

Gołąbki z suszonymi prawdziwkami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 3899

Dodano: 12.10.2017

Odsłon: 230

Z dużej głowy kapusty zrobiłam 17 gołąbków o smaku leśnych grzybków. Polecam :)

Składniki

  • główka białej kapusty
  • mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • ryż 20 dag
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 1 kostka kupna
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • suszone prawdziwki, zmielone 3 łyżki
  • suszona włoszczyzna 4 łyżki
  • koper świeży
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie parzymy główkę kapusty z której zdejmujemy 17 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia.

  2. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem, suszonymi prawdziwkami, solą, pieprzem dokładnie wyrabiamy.

  3. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki, zawijając każdego w liść kapusty.

  4. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.

  5. Posypujemy suszoną włoszczyzną, dodajemy domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.

  6. Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty.

  7. Gdy gołąbki będą miękkie bierzemy z garnka trochę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym koprem. Wymieszany koncentrat pomidorowy wlewamy do garnka i chwilę gotujemy.

  8. Z wywaru zagęszczamy sos i podajemy gołąbki z ziemniakami polane sosem lub możemy podawać gołąbki z chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 października Już czuję ten aromat. Gołąbki z prawdziwkami pierwsza klasa, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń