Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 37147

Przepis na tradycyjne gołąbki z ziemniakami zainspirowany "Kuchennymi rewolucjami" w Jaśle. Kuchnia regionalna z Podkarpacia zaprasza.

Składniki

  • ziemniaki - 2kg
  • cebula - 3 sztuki
  • olej
  • majeranek
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • kasza manna
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy 3 łyżkami kaszy manny.

  2. Kapustę gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.

  3. Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania.

  4. Przepis został odrobinę zmodyfikowany ale gdy, mam taką nadzieję, odezwie się ktoś z Jasła lub okolic zrobimy wersję jak najbliższą oryginałowi.

    Widoczny na zdjęciach sos śmietanowy w pełnej krasie na naszym blogu kliknij link pod wpisem.

    Warto sos zrobić bo idealnie pasuje do gołąbków z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 czerwca 2013 u mnie też często goszczą na stole,ale czasami dodaję do farszu zmielone resztki wędlin,boczku wędzonego,szynki tak ok.20dag i do tego sos ze suszonych grzybków

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 02 czerwca 2013 Pięknie wygląda i na pewno super smakuje. Zabieram , jakże by inaczej :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 28 maja 2013 Wszystko wygląda wspaniale, aż szkoda że tylko jednego kciuka mogę zostawić. Gorąco pozdrawiam :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 28 maja 2013 Śmietanowy na wędzonce :) Pyszny ... przepis na blogu. Zapraszam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 28 maja 2013 Świetna robota :) Sos z kiełbaską (o ile się nie mylę) w połączeniu z ziemniakami to strzał w dziesiątkę :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 28 maja 2013 nikola2005

Warto spróbować. Uwielbiam smak startych ziemniaków. Śląskie szare kluski albo kartacze z miesem mają swój niepowtarzalny smak własnie z powodu tartych ziemniaków. Nie miałem żadnych wątpliwości że takie gołąbki będą mi smakować i się nie pomyliłem. Pyszne.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 27 maja 2013 o matko, Twoje gołąbki wyglądają przepysznie! Ależ mi smaka narobiłaś:) kciuka zostawiam:)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 27 maja 2013 Gołąbki pycha, nic dodać nic ująć :)) zostawiam kciuka i pozdrawiam ;)))

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 27 maja 2013 Wczoraj widziałam te gołąbki w programie "Ewa gotuje" i tak się zastanawiałam czy są dobre z takim farszem..

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń