Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 2461

Dodano:

Odsłon: 27778

To danie dla wegetarian ale nie tylko,wystarczy dodac boczek(ja zazwyczaj robie pół na pół).Gołąbki są ponadczasowe,a takie z ziemniakami pamiętam z dzieciństwa.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb.Kapustę włożyć do dużego garnka i gotować ok 15 min aby się sparzyła.Kapustę wyjąc,ostudzić,oddzielać od niej liście usuwając ''''''''nerwy'''''''' małe lub uszkodzone liście zostawić.Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach,przełożyć do sitka i odcisnąć sok z ziemniaków.Ziemniaki wymieszać z bułką tartą,jajkiem i przyprawami.Farsz układać w liściach kapusty,zakładając boki farszu do środka i zrolować.Do głębokiego garnka wyłożyć pozostałe liście kapusty,ułożyć na nich gołąbki,zalać ok 2 szklankami bulionu.Gotować ok 30 min pod przykryciem

  2. Do masy ziemniaczanej można również dodać podsmażony boczek.Będą równie pyszne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 05 sierpnia 2011 Ryż Ci wyłazi przez rozerwany liść. Chyba że te ziemniaczki takie białe ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 05 sierpnia 2011 Coś nie tak, przez rozerwany kawałek liścia wyraźnie widać ryż.....;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kalakiria 05 marca 2010 U mnie zawsze jada się farsz z ryżu (albo kaszy) z mielonym mięsem... z ziemniakami chyba nigdy nie jadłam... czas wypróbować :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń