Do góry

Dania główne Przepis na:

Goleń wołowa duszona

Goleń wołowa duszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 148

Danie długo gotowane, ale warte zachodu.

Składniki

  • 400 g goleni wołowej
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g mąki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszki umyłem, obrałem, pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekałem.
    Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w kostkę o boku 5 cm. Posypałem solą, obtoczyłem w mące, smażyłem na 2 łyżkach masła do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełożyłem do garnka.
    Na tej samej patelni zeszkliłem cebulę, dodałem czosnek i pokrojone warzywa. Smażyłem przez około 3 minuty, przełożyłem do wołowiny. Dodałem przecier pomidorowy, wino i dolałem tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodałem ziele angielskie, liście laurowe, zamieszałem, przykryłem garnek. Dusiłem, aż mięso było miękkie (ok. 2 godziny ). Doprawiłem sola i pieprzem.
    Jeżeli po ugotowaniu sos okaże się zbyt rzadki, wyjmij z niego mięso i odparuj na średnim ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj mięso z powrotem. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 lipca to sa skladniki, które gwarantuja dobry smak

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 06 lipca Przepyszne mięsko <3 Dwie główne zalety: Kruche i w pomidorach <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń