Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na kapuście z jabłkami"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 59
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 161
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 211
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 59
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 161
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 211
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
Umyte golonki, jeśli tego wymagają, opalamy nad płomieniem i osuszamy, a następnie gotujemy godzinę w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.
Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny nasmarowanej łyżką smalcu, posypujemy majerankiem, podlewamy 1/2 szklanki wywaru z gotowania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i przykrywamy. Pieczemy, w zależności od wielkości golonek, 1-1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytopionym sosem.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłka w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kapustę odciskamy z soku.
Na pozostałym smalcu szklimy cebulę, dodajemy kapustę, pozostałe ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody i dusimy pół godziny. Następnie dodajemy jabłka i dusimy jeszcze 5 minut. Mięso układamy na kapuście i podajemy.
Czas przygotowania: 170 minut. Cena jednej sztuki: około 5,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki: 890 kcal, Białko: 19,2 g, Tłuszcz: 35 g. Węglowodany: 15 gŹródło: Rewia