Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka na piwie

Golonka na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Golonka na piwie"

Składniki

  • 1 golonka tylna lub 2 przednie
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 litra jasnego piwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą, jeśli trzeba opaloną i osuszoną golonkę nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na folii, posypujemy tłuczonym zielem angielskim, dodajemy liść laurowy, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy, osuszamy.

  2. Golonkę z naciętą skórką układamy w brytfannie, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas odwracamy i skrapiamy sosem. Jeśli sosu jest za mało, można dolać do niego nieco wody.

  3. Po godzinie pieczenia dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zwiększamy temperaturę do 250oC i, polewając sosem, pieczemy do miękkości mięsa.

  4. Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 596 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 19 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń