Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na piwie"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
Umytą, jeśli trzeba opaloną i osuszoną golonkę nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na folii, posypujemy tłuczonym zielem angielskim, dodajemy liść laurowy, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy, osuszamy.
Golonkę z naciętą skórką układamy w brytfannie, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas odwracamy i skrapiamy sosem. Jeśli sosu jest za mało, można dolać do niego nieco wody.
Po godzinie pieczenia dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zwiększamy temperaturę do 250oC i, polewając sosem, pieczemy do miękkości mięsa.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 596 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia